ON ESTEM?

El poble de Escaladei es troba al terme municipal de la Morera de Monstant a la Comarca del Priorat.

Originariament va ser la conreria del Monestir Cartoixà que es va establir a 1 km del poble. Va ser la seu dels negocis de la casa, on el prior procurador dirigía als treballadors y monjos que cuidaven de les bodegues, del bestiar i del camp.

De la provença vingueren al segle XII els monjos de l’ordre de la Cartoixa a construir un Monestir i fundaren així la primera Cartoixa de la Pensinsula Ibèrica. Escolliren un paratge singular, protegit per la Serra Major de Monstant, on un pastor hi havia somiat àngels pujant al cel per una escala repenjada a la soca d’un pi, d’aquí el nom de Escaladei o “escala de Déu”

La Cartoixa va subsistir fins al 1835, travessant èpoques de gran esplendor. Durant set segles els monjos feren poblar els camps, construint molins, difongueren el conreu de les vinyes. El Prior, d’aquí el nom de la comarca, podir exercir justicia i era el Batlle general dels pobles de la zona centre de l’actual comarca.

Amb la desamortització de Mendizabal al 1835, els monjos van fugir. Dos anys més tard es va convertir en ruïnes degut a saquejos i expoli constant.

Actualment es poden visitar les ruïnes fent un recorregut per l’exterior de 3 claustres, l’esglèsia, el refectori així com una cel.la reconstruida.

Nos us ho perdeu!